Novetats | Temàtiques | Col·leccions |

ATENCIÓ. Tenim problemes amb les paraules accentuades, estem treballant per solucionar-ho.   Ancorades al port de Tarragona. Embarcacions del XIX.
Navinímia. Volum 1

Francesc Escatllar i Torrent
Maria-Teresa Muntanya i Martí


  
Temàtiques:  
Idioma:  
Català
Col·lecció:  
Enquadernació:  
Rústica
Edició:  
abril 2010
Format:  
21 x 22,5
Tintes:  
Negre
Pàgines:  
420
ISBN:  
978-84-92839-28-5
Preu:  
28 €
Stock:  
Disponible


Aquest recull té un abast considerable que el fa diferent dels reculls d’onomastica municipal als quals estem avesats. Es tracta d’una onomastica de vaixells, és a dir, una navinímia. Moltes vegades una petita idea, un nom i una data, ens obre una porta cap a la resposta que busquem. I és llavors quan instruments com aquest treball fan la seva feina. Si és cert que cada avenç en el coneixement és fruit d’avenços anteriors, no és menys cert que l’acumulació de coneixement és fruit de l’acumulació pacient i sistematica de molta gent que ha realitzat abans una feina discreta i potser ingrata. Aixo és el que passara a partir d’ara quan, interessats per la historia marítima catalana, per la del port de Tarragona, o pel comerç de la nostra terra, utilitzin les pagines d’aquest diccionari. Hi cercaran una data, un nom o una pista, el cap d’un fil que pot portar al cabdell d’un tema.
No descobrirem la pólvora si diem que la historia marítima de Tarragona encara esta «en construcció». En els darrers anys s’han anat incorporant als nostres coneixements algunes aportacions que, a la llarga, faran que tinguem una visió més clara i precisa del paper que ha jugat el port i el seu rerepaís en el desenvolupament de la Catalunya més recent. Pero els qui continuin aquesta tasca comptaran ara, gracies a aquests autors, amb una clau que obrira sens dubte moltes portes fins ara tancades. És, doncs, una bona eina.Francesc Escatllar i Torrent
Francesc Escatllar i Torrent té publicats en revistes foranes quatre articles d’establiments de Tarragona, a més d’alguns arbres genealogics. Actualment esta treballant en un estudi dels menestrals de la nostra ciutat a través dels documents notarials, objectiu al qual també hi ajuda el fet de disposar d’un nodrit fons d’anuncis, factures i notícies de comerços relatives al segle xx. Una altra tasca és la recerca dels noms dels vaixells estrangers que van fondejar el port tarragoní segons els llibres d’ancoratges dels segles xviii i xix; feina compartida amb la coautora d’aquest llibre.
Maria-Teresa Muntanya i Martí
Les afeccions intel·lectuals de Maria Teresa Muntanya i Martí discorren pels viaranys de dues disciplines no gaire dispars: l’onomastica i l’etnografica. En ambdues es recullen noms, uns de propis –noms de lloc– i uns altres de generics –noms d’eines, de feines, etc. En el primer camp ha publicat un treball sobre la toponímia de la Canonja i els noms de llocs sotaiguats de la mar sitgetana a la rapitenca. Uns altres reculls més modestos han estat els relatius als noms de vaixells, extrets de fonts documentals, car és l’única referencia de temps reculats; a part d’altres contribucions menors. En el segon vessant destaquen els estudis sobre els oficis de ferrer, d’escombrer, de matalasser, de rajoler, d’armadors i remallaires.

Tots els Drets Reservats .
Premsa | Contactar | Condicions de compra | Accés professionals | Qui som? | On som? | Inici