Novetats | Temàtiques | Col·leccions |

ATENCIÓ. Tenim problemes amb les paraules accentuades, estem treballant per solucionar-ho.   La Baixada de l’Aliga vista pels aliguers


Miquel Angel Magan


  
Temàtiques:  
Idioma:  
Català
Col·lecció:  
Enquadernació:  
Rústica
Edició:  
setembre 2009
Format:  
17 x 24
Tintes:  
Color
Pàgines:  
144
ISBN:  
978-84-92839-00-1
Preu:  
18 €
Stock:  
Disponible


La Baixada de l’Aliga sorgeix, l’any 1986, de la necessitat de transportar aquest element del bestiari festiu tarragoní fins la seu del Ball de Diables. En plena Festa Major, els Diables encarregats d’aquesta tasca tan feixuga convertiren el carreteig nocturn de l’ocell un acte festiu espontani. L’exit de l’esdeveniment i el seu poder de convocatoria creixien en cada edició, de manera que, l’any 1997, la Baixada aparegué al programa de festes.
Més que un motiu per deslluir-la, l’exit de participació de la Baixada és una mostra de la capacitat de la ciutadania de decidir i organitzar-se per ella mateixa, una oportunitat i un repte per demostrar que les imposicions hi estan de més.
Sobta molt que la historia d’un acte tan multitudinari com aquest, paroxisme de la gresca teclera, encara no hagi estat explicada. Per posar-hi remei, hem entrevistat els aliguers per relatar la Baixada des de dins i des de fora.
Tal com apunta l’antropoleg Joan Prat en el proleg, “Tota la primera part de La Baixada de l’Aliga vista pels aliguers, esta orientada a fornir una prolixa explicació contextual, historica i genealogica del tema principal del llibre. Per a fer-ho, l’autor ens proposa un llarg recorregut per la Festa Major de Santa Tecla de Tarragona, pels Diables -ja que els aliguers són membres del Ball de Diables- i per la mateixa Aliga, la icona emblematica que dóna peu al ritu festiu analitzat. De totes maneres, i segons el meu parer, l’interes fonamental del llibre rau en aquell “vista pels aliguers” de la segona part del títol i on s’emfasitza l’enfocament de l’estudi. En efecte, Miquel Angel Magan ha compilat saviament els relats orals dels aliguers i així, des de dins i escoltant les seves veus, podem coneixer l’entrellat festiu i ritual de la Baixada de l’Aliga”.Miquel Angel Magan
(Palamós, 1978) és diplomat en Treball Social per la URV (2002) i llicenciat en Antropologia Social i Cultural (2007). Ha basat la seva activitat en els camps socials i culturals.
És coautor del llibre 20 anys de Xiquets del Serrallo explicats per Pinya Blava (Arola Editors, 2009), i autor de Quatre histories canongines (Area de Benestar Social de l’Ajuntament de La Canonja, 2004) i Passat i present del Morell (Area de Cultura i Benestar Social de l’Ajuntament del Morell, 2005).
Ha publicat diferents treballs sobre el camp social per a diferents administracions públiques, i és coautor de diferents treballs en suport DVD amb contingut pedagogic sobre diferents tematiques socials i culturals.
Des de l’any 2006 és membre de l’equip de redacció de la revista Pinya Blava i Full Blau, que edita la Colla Castellera Xiquets del Serrallo amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona.
Participa activament a la companyia de teatre Nascuts de peus en terra i al Ball de Dames i Vells de Tarragona, i és casteller de la Colla Castellera Xiquets del Serrallo de Tarragona.

Tots els Drets Reservats .
Premsa | Contactar | Condicions de compra | Accés professionals | Qui som? | On som? | Inici