Novetats | Temàtiques | Col·leccions |

ATENCIÓ. Tenim problemes amb les paraules accentuades, estem treballant per solucionar-ho.   Paraules de guerra
Tarragona als «papers de Salamanca»

Isidre Virgili
Xavier Fernández


  
Temàtiques:  
Idioma:  
Català
Col·lecció:  
Enquadernació:  
Rústica
Edició:  
abril 2006
Format:  
17 x 24
Tintes:  
Negre
Pàgines:  
184
ISBN:  
8496639029
Preu:  
14 €
Stock:  
Disponible


Els Papers de Salamanca per fi han tornat a Catalunya. La polemica ha estat molt intensa. Pero que diuen? Xavier Fernández i Isidre Virgili han bussejat als documents que fan referencia a la demarcació de Tarragona. La documentació retornada ens parla, per exemple, del drama dels refugiats que tracten de sobreviure als pobles de la demarcació. Els Ajuntaments exigiexen diners a la Generalitat per poguer alimentar-los.
També de la situació de les presons. Del Preventori Judicial de Reus s’escapolien els presos de deu en deu.
Inclouen minuciosos informes dels efectes dels bombardejos aeris: carrer per carrer a Tarragona ciutat. O de l’enfonsament del Vapor Navarra davant Altafulla. O de l’atac a la química de Flix.
Les peticions de material de les escoles i la valoració política dels mestres també tenen lloc. Un mes después de començada la Guerra el col·legi d’Alcover demana la construcció d’una piscina.
La cura del patrimoni monumental el monestir de Santes Creus, els problemes amb la constitució dels Ajuntaments i informes sobre els primers moments de la sublevació o sobre la guerra interna a la zona republicana també es mencionen.
El capítol més extens és el de les incautacions. Els autors han rescatat documents comarca a comarca: les queixes d’un agricultor a Reus, la denúncia de la CNT contra un propietari de Xerta, un dirigent republica que ha perdut el seu bar a mans del seus convilatans d’esquerra, la incautació del Casino d’Amposta…
Els autors han recollit també testimonis dels protagonistes d’aquella guerra: nens refugiats que van haver de fugir de Madrid per quedar-se a viure a casa nostra i d’altres que van viure el canvi de professors i el nou sistema escolar.
Fa 66 anys, van sortir per tren i carretera, entre gener i juny de 1939. El 31 de gener d’aquest any van arribar a Barcelona en furgoneta. Van marxar 160 tones de documents de la Generalitat, Ajuntaments, sindicats, partits, institucions de tota mena i particulars. L’Arxiu Nacional de Catalunya, a Sant Cugat del Valles, ja guarda els pertanyents a la Generalitat: 500 dels 507 lligalls (set s’han quedat a Salamanca pel moment) amb 157.000 documents.
Isidre Virgili
Isidre Virgili i Pons (Altafulla 1945) es llicenciat en Dret i Ciencies de la Informació. Ha estat col·laborador del Diari de Tarragona i el desaparegut El Correo Catalán dins l’ambit informatiu d’Altafulla i el Camp de Tarragona en temes culturals i com a cronista casteller . Actualment col·labora a Diari de Tarragona en el suplement cultural Encuentros.
Xavier Fernández
Xavier Fernández José (Barcelona, 1969) és periodista. Ha treballat a Telemadrid i diversos mitjans escrits. Actualment és Redactor en Cap del Diari de Tarragona, on coordina també els suplements informatius. Esta especialitzat en temes de Política i Historia. És coautor del llibre "Paraules de guerra. Tarragona al Papers de Salamanca"

Tots els Drets Reservats .
Premsa | Contactar | Condicions de compra | Accés professionals | Qui som? | On som? | Inici