Arola Editors Arola Editors
-  . -  Presentacions -  Newsletter -  Catàleg -  Agenda -  Carret de Compra Carret de la compra
   Cerca el teu llibre:  
Títol Autor ISBN
> Novetats
> Els més Venuts
> Col·leccions
> Temàtiques 
+ 12 anys
+ 13 anys
+ 14 anys
+ 16 anys
A. històric i estudis locals
Aforismes
Art i regal
Articles
Assaig
Assaig periodístic
Assaig polític
Circ
Cometa
Cuina
Divulgació
Esoterisme
Excursions i viatges
Festes i cultura popular
Fotografia
Guies
Humor
Infantil
Manuals
Música
Narrativa
Narrativa breu
Natura
Òpera
Poesia
Publicacions de la URV
Salut
Tarragonina
Teatre
  Accés Usuaris:  
Nom
Clau
Recordar clau.   |   Registra't.

•  Paraules de guerra. Tarragona als «papers de Salamanca» /   Isidre VirgiliXavier Fernández
•
84-96639-02-9

Els Papers de Salamanca per fi han tornat a Catalunya. La polèmica ha estat molt intensa. Però que diuen? Xavier Fernández i Isidre Virgili han bussejat als documents que fan referència a la demarcació de Tarragona. La documentació retornada ens parla, per exemple, del drama dels refugiats que tracten de sobreviure als pobles de la demarcació. Els Ajuntaments exigiexen diners a la Generalitat per poguer alimentar-los.
També de la situació de les presons. Del Preventori Judicial de Reus s’escapolien els presos de deu en deu.
Inclouen minuciosos informes dels efectes dels bombardejos aeris: carrer per carrer a Tarragona ciutat. O de l’enfonsament del Vapor Navarra davant Altafulla. O de l’atac a la química de Flix.
Les peticions de material de les escoles i la valoració política dels mestres també tenen lloc. Un mes después de començada la Guerra el col·legi d’Alcover demana la construcció d’una piscina.
La cura del patrimoni monumental el monestir de Santes Creus, els problemes amb la constitució dels Ajuntaments i informes sobre els primers moments de la sublevació o sobre la guerra interna a la zona republicana també es mencionen.
El capítol més extens és el de les incautacions. Els autors han rescatat documents comarca a comarca: les queixes d’un agricultor a Reus, la denúncia de la CNT contra un propietari de Xerta, un dirigent republicà que ha perdut el seu bar a mans del seus convilatans d’esquerra, la incautació del Casino d’Amposta…
Els autors han recollit també testimonis dels protagonistes d’aquella guerra: nens refugiats que van haver de fugir de Madrid per quedar-se a viure a casa nostra i d’altres que van viure el canvi de professors i el nou sistema escolar.
Fa 66 anys, van sortir per tren i carretera, entre gener i juny de 1939. El 31 de gener d’aquest any van arribar a Barcelona en furgoneta. Van marxar 160 tones de documents de la Generalitat, Ajuntaments, sindicats, partits, institucions de tota mena i particulars. L’Arxiu Nacional de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès, ja guarda els pertanyents a la Generalitat: 500 dels 507 lligalls (set s’han quedat a Salamanca pel moment) amb 157.000 documents.

Idioma:   Català. 
XavierFitxa de l'Autor: Xavier FernándezIsidreFitxa de l'Autor: Isidre Virgili
Col·lecció:   Fora de col·lecció.
Enquadernació:   Rústica.
Edició:   abril 2006
Format:   17 x 24
Tintes:   Negre.
Pàgines:   184
14 € IVA
Inclós
Afegir al carret de compra
ISBN:   84-96639-02-9
 
•
Tornar imprimir
•
Premsa | Contactar | Condicions de compra | Accés professionals | Qui som? | On som? | Inici
Tots els Drets Reservats.